Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

21-06-2017
από Ιωάννα Φίτσιου

  Αν και μας καθυστέρησε λιγάκι φέτος, το καλοκαίρι έρχεται δυναμικά προσφέροντας μας ευκαιρίες για αναζωογόνηση και καλυτέρευση της υγείας μας. Μπορούμε απο τώρα να θέσουμε τις βάσεις για καλύτερη διατροφή και περισσότερη κίνηση με άμεσο αποτέλεσμα τόσο στην εμφάνιση μας κυρίως όμως στη γενικότερη υγεία μας. Δείτε το πώς στη συνέχεια:

  Μείωση λιπαρών. Τρώμε πάντα πρωινό και δεν παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό). Προσπαθούμε να έχουμε ένα ελαφρύ βραδινό. Μειώνοντας το λίπος, μειώνουμε πρώτ’ απ’ όλα την πρόσληψη θερμίδων. Παράλληλα, μειώνουμε την άνοδο της ‘κακής’ χοληστερίνης LDL και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα καθυστερούν να εκκενωθούν από το στομάχι, κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία σε συνθήκες καύσωνα. Προτιμούμε τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά light (1.5-2% και μέχρι 15% λιπαρά αντίστοιχα) αλλά και τα κρεατικά και πουλερικά χωρίς λίπος.

  "Όχι" στο αλκοόλ. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και αλκοολούχων ποτών καθώς περιέχουνε θερμίδες (7kcal ανά γραμμάριο) που αποθηκεύονται σαν λίπος και έχουν ήπια διουρητική δράση. Προτιμούμε τα χαμηλότερα σε αλκοόλ ποτά (π.χ. κρασί ή μπύρα), πίνουμε αρκετό νερό ενδιάμεσα και τα συνοδεύουμε με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (σόδα ή νερό).

  Ώρα για άσκηση. Καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε τον ερχομό του καλοκαιριού και να συνδυάσουμε την υγιεινή διατροφή με αύξηση της κίνησης, είτε στην παραλία (κολύμπι, ρακέτες, βόλεϊ), είτε στην πόλη, είτε στη βραδινή μας βόλτα (χορός). Μισή ώρα μέτριας αερόβιας άσκησης θεωρούνται επαρκή για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα.

  Φάτε ψάρι! Το καλοκαίρι μπορούμε εύκολα να αυξήσουμε την κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, ιδιαίτερα των λιπαρών (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα) που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία. Παράλληλα, συνοδεύονται ιδανικά με κρύες σαλάτες, άρα αποτελούν εύκολα και γρήγορα γεύματα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

  Καταναλώστε φρούτα. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε τα σαν σνακ αλλά και σαν συνοδευτικά στα γεύματα. 1-2 φορές την εβδομάδα καταναλώνουμε όσπρια, ενώ προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φυτικές ίνες (π.χ. ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως). Οι τροφές αυτές έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

  Κόψτε τη Ζάχαρη ! Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη κτλ), που θεωρούνται μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

  Πολλά υγρά. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της συνεπαγόμενης εντονότερης εφίδρωσης, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις απώλειες των υγρών και ηλεκτρολυτών αυξάνοντας την κατανάλωσή τους από το στόμα. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, υπερήλικες, έγκυοι) είναι μεγάλος. Φροντίζουμε να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας ώστε να μην είναι ιδιαίτερα σκούρο και όταν αθλούμαστε ή ιδρώνουμε έντονα να αναπληρώνουμε τα επιπλέον υγρά που έχουμε χάσει.