Φροντίστε το στόμα σας για μία καλή υγεία

17-10-2018
από ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΙΤΣΙΟΥ

Συχνά λέμε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αντίστοιχα τα δόντια μας είναι ο καθρέφτης της υγείας μας! Πέρα από ένα όμορφο χαμόγελο, το καθημερινό προσεχτικό βούρτσισμα, η χρήση στοματικού διαλύματος και η τακτική εξέτασή από τον οδοντίατρο, μας προφυλάσσουν από πολλές ασθένειες ή μας προειδοποιούν για προβλήματα υγείας που μπορεί να υποβόσκουν όπως διαβήτης, σάκχαρο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.λ.π.

Τα πιο συνήθη προβλήματα των δοντιών μας είναι:

  • · Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ένα κολλώδες διαφανές ή λευκωπό ή υποκίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες όταν δεν βουρτσίζονται ή δεν βουρτσίζονται σωστά. Τα συστατικά που την απαρτίζουν είναι: μικρόβια, υπολείμματα τροφών και διάφορα συστατικά του σάλιου. Ο μόνος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος πρόληψης είναι το καθημερινό σωστό βούρτσισμα.
  • · Με τον όρο ουλίτιδα περιγράφεται η παθολογική κατάσταση η οποία αφορά τα ούλα και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα φλεγμονής και αιμορραγία. Κύρια αιτία εμφάνισης της ουλίτιδας είναι η ερεθιστική παρουσία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας η οποία σιγά- σιγά μετατρέπεται σε ανθεκτική πέτρα λόγω της ενασβεστίωσής της.
  • · Τερηδόνα είναι η καταστροφή του δοντιού που μπορεί να προκληθεί από την παραμονή της πλάκας και των βακτηρίων που την χαρακτηρίζουν πάνω στις επιφάνειες του δοντιού. Ο βασικός αμυντικός μηχανισμός ενάντια στην τερηδόνα είναι το ίδιο μας το σάλιο αλλά και τα φθοριούχα σκευάσματα καθημερινής φροντίδας και περιποίησης της στοματικής κοιλότητας.
  • · Η κακοσμία του στόματος είναι μια συνηθισμένη και πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που μας ενοχλεί ιδιαίτερα και επηρεάζει την κοινωνική μας ζωή.

Αν

από νωρίς βάλετε στην καθημερινότητα των παιδιών σας και τη δική σας, το προσεχτικό

βούρτσισμα των δοντιών, την χρήση στοματικού διαλύματος και νήματος και δεν

αμελήσετε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, τότε σιγουρά θα καταφέρετε να

διατηρήσετε το χαμόγελο σας αναλλοίωτο στον χρόνο και πιθανά μικροπροβλήματα θα

αντιμετωπιστούν γρήγορα και ανώδυνα!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση