ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ!

06-11-2018
από ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΙΤΣΙΟΥ

Η πρόπολή είναι ένα προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες, για να απολυμάνουν τις κερήθρες όπου αποθηκεύουν το μέλι τους καθώς και για να ταριχέψουν κάθε ανεπιθύμητο έντομο ή μικρό ζώο, που μπήκε στην κυψέλη και αδυνατούν να το σύρουν έξω, αφού το έχουν θανατώσει. Είναι μείγμα από κερί, ρετίνες διαφόρων δέντρων, βάλσαμο, αιθέρια έλαια και γύρη.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Οι λαοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν μαζί τους πρόπολη για τις επουλωτικές της ιδιότητες, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Ο Ιπποκράτης της σύστηνε για επάλειψη σε περιπτώσεις δερματικών φλεγμονών καθώς και για την προστασία των νεφρών χάρις στις αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές της δράσεις.

Παράλληλα, έχει εξαιρετική θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος όπως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, βήχα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία, και πνευματική φθίση. Συμβάλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις της, η πρόπολη, επουλώνει τραύματα του αυτιού, της μύτης, του έρπη ζωστήρα, ανακουφίζει από πόνους χάρις της αναισθητικής της δράσης, καθώς επίσης αντιμετωπίζει τον στρεπτόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο εξαιτίας της σημαντικότατης αντιμικροβιακής του δράσης. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, καταστάσεις όπως η χρόνια και οξεία κολίτιδα, προβλήματα του προστάτη, σε δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, όπου η πρόπολη λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η χρήση της γενικότερα, δεν προκαλεί παρενέργειες και δεν είναι επικίνδυνη αλλά συνίσταται να χρησιμοποιείται στην αρχή σε μικρές ποσότητες, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν εμφανίσει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας, τα οποία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακούσουν τις συμβουλές του γιατρού τους.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση