ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

12-06-2017
από Ιωάννα Φίτσιου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα μας! Σήμερα είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του blog μας, που στόχος του είναι η επικοινωνία μας και η ενημέρωσή σας για ποικίλα θέματα που πιστεύουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι σας αφορούν.

Για αυτό στο πρώτο μου άρθρο, ήθελα να βρω ένα θέμα τόσο ιδανικό και ιδιαίτερο όσο αυτή η πρώτη μας επικοινωνία. Μία πρόσφατη εκδρομή στην γενέτειρα του πατέρα μου, και τον πολυαγαπημένο τόπο καταγωγής μου, την Υπάτη Φθιώτιδας, αποτέλεσε την αφορμή και παράλληλα την έμπνευση να σας μιλήσω για ένα μοναδικό και ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο το οποίο εκτός από αναψυχή και χαλάρωση προσφέρει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη στην πολύτιμη υγεία μας!

Τα θαυματουργά νερά της Ελλάδας! Τίποτε περισσότερο από τις Ιαματικές πηγές, που με τόση αφθονία απαντώνται στην Ελληνική Φύση και προσφέρονται απλόχερα σε όλους μας.

Ιαματικές πηγές, ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους, στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Το 2.000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν συνδέσει την έννοια του γιατρού με «αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό». Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρονται συχνά οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και το 5ο π.Χ. αιώνα η εμπιστοσύνη αυτή προς το Ιαματικό νερό εκφράζεται με την ίδρυση των Ασκληπιείων που κτίζονται κοντά στις Ιαματικές πηγές.

Ο Ηρόδοτος ήταν ο πρώτος παρατηρητής της θεραπευτικής τους επίδρασης στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των Ιαματικών νερών. Ρευματικές παθήσεις, αρθροπάθειες, νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, αναπνευστική ανεπάρκεια, παθήσεις των μυών και των νεύρων, αγγειακές και γυναικολογικές παθήσεις καθώς και οι δερματικές αποτελούν μέρος των προβλημάτων υγείας που ευεργετούνται από την υδροθεραπεία.

Ωστόσο η χρήση των ιαματικών πηγών πρέπει να γίνεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού και ακολουθώντας τους κανόνες που θα υποδείξει, καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην υδροθεραπεία.

Τα λουτρά της Υπάτης αποτελούν εδώ και χρόνια μια μικρή αλλά πανέμορφη και φιλόξενη λουτρόπολη. Οι Ιαματικές πηγές και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο. Κάθε χρόνο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δέχονται ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η Ιαματική πηγή της Υπάτης αναβλύζει από τον 4ο περίπου π.Χ. αιώνα και κατά τους κλασικούς χρόνους ήταν αφιερωμένη στην Θεά Αφροδίτη! Είναι μια υδροθειοχλωριο-νατριούχος και αλκαλικών γαιών οξυπηγή, με θερμοκρασία 33,5 βαθμών Κελσίου.

Η φυσικοχημική σύσταση των νερών της, μοναδική στον κόσμο, είναι ιδανική για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, υπέρταση, αρρυθμίες, παθήσεις και σύνδρομα των αγγείων, φλεβίτιδες, χρόνιες παθήσεις του νευρικού συστήματος, ημικρανίες, μετατραυματικές καταστάσεις, παθήσεις του δέρματος, έκζεμα, δερματίτιδα, διαταραχή περιφερειακών νεύρων και μυών, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, παραλύσεις και ατροφίες μυών. Από άποψη θερμοκρασίας, τα νερά κατατάσσονται μεταξύ των ισόθερμων και ομοιόθερμων, δηλαδή έχουν θερμοκρασία παραπλήσια του ανθρώπινου σώματος. Έτσι επισκέπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καρδιοπάθειες και υπέρταση μπορούν άφοβα να δεχθούν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Τέλος, στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μπορούμε να συνδυάσουμε την ιαματική θεραπεία (θερμαλισμό) με τον τουρισμό αναψυχής καθώς οι περισσότερες λουτροπόλεις απαντώνται σε τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Σημειώνεται εδώ ότι στη Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, η προληπτική ιατρική στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στη υδροθεραπεία από τις μικρές ηλικίες.

Σας παροτρύνουμε λοιπόν φέτος το καλοκαίρι όπου και αν βρεθείτε να αναζητήσετε τα τοπικά Θερμά Λουτρά, ώστε να αναζωογονηθείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά!

Καλό καλοκαίρι!